Chciałbym podzielić się moim doświadczeniem z Ravin Jack Plate, aby inni mogli z niego skorzystać przed zakupem.
Posiadam Tenpoint Nitro XRT, który ma oryginalną szynę Weaver od Tenpoint (bez modyfikacji).
Zdecydowałem się kupić Ravin Jack Plate ze względu na jej możliwości wydłużenia strzałów do 200 jardów (jak twierdzi się gdzieś na ich stronie internetowej/u sprzedawców internetowych itp.). Nie jestem jednak pewien, czy mówi się o 200 MoA czy 250 MoA regulacji elewacji, mogą występować pewne sprzeczności na różnych stronach, które wcześniej przeglądałem.
Cóż, przeglądałem wiele filmów na YouTube, forach, stronach internetowych, ale nie ma zbyt wielu informacji na temat tych Jack Plate, szczerze mówiąc prawie żadnych (czy pasuje do Tenpoint Nitro XRT lub innych marek? jak montuje się je w różnych szynach? wymiary? waga itp.), więc i tak zdecydowałem się kupić i wymyślić sposób, jak ją dopasować, na wypadek gdyby nie pasowała do mojej szyny do kuszy, konstrukcja wygląda całkiem elegancko, regulacja na poziomym kole wygląda lepiej i mniej nieporęcznie moim zdaniem, a rozszerzony zasięg po zdjęciu dźwigni z koła sprawił, że wybrałem tę zamiast HHA Optimiser.
Ponownie, moim zdaniem, nie ma większego sensu używać HHA optimizera do strzelania na odległość 100 jardów w moim przypadku, biorąc pod uwagę, że mój celownik ma krzyż do 80 jardów, dla niektórych osób może to mieć większy sens, jeśli używają na przykład kropki. Do strzelania do celu chciałem mieć możliwość strzelania do 200 jardów (i tak nie wolno nam polować tam, gdzie mieszkam).
Zebrałem tutaj mozaikę zdjęć i notatek, aby ułatwić wyjaśnienie, ale podsumowując, nie można zamontować Jackplate bezpośrednio na szynie Nitro XRT, trzeba użyć adaptera, wierzę, że ktoś tutaj użył imadła, aby ścisnąć swoją Jack Plate, aby pasowała do Tenpoint Stealth NXT (myślę, że mógł nie zdawać sobie sprawy, że Tenpoint używa Weaver 20mm, a Ravin Jack Plate wydaje się być przeznaczona do systemu szyn Picatinny 21mm, patrz załączone zdjęcie).
Nadal muszę zdobyć niską montaż lunety, aby zastąpić moje obecne, ponieważ moja luneta jest oburzająco wysoko na mojej kuszy. Prawdopodobnie umieszczę tutaj kolejną aktualizację, gdy spróbuję z niej wystrzelić kilkadziesiąt strzałów.
Nawiasem mówiąc, zwróćcie uwagę, że moja Ravin Jack Plate nie wygląda jak ta na stronie Ravin, ani na stronie Wyvern, od której ją kupiłem (czy to stara wersja? nowa wersja? czy to podróbka, czy to chińskie? nie mam pojęcia....)
Proszę, zostawcie kilka komentarzy na temat swoich doświadczeń z tymi płytami na kuszach Tenpoint, chciałbym usłyszeć, czy więcej osób ma podobne Jack Plate jak moja.