Crossbow Nation banner

Cóż, w końcu mi się to przytrafiło, cholera!!

894 views 28 replies 10 participants last post by  pinshooter  
#1 ·
Strzeliłem dziś kilka razy moją oblężniczą. Całkiem celnie w środek. Były wnuki i moja wnuczka w wieku 6 lat lubi uwagę. Postanowiłem lepiej poczekać i pozwolić jej się chwilę pobawić. W końcu poszła do domu. Chwyciłem kuszę, wystrzeliłem kilka razy i byłem z niej bardzo zadowolony. Naciągnąłem łuk, potem mój telefon zaczął eksplodować. To mój najstarszy syn mówi mi: „wygraaliśmy!!!”. Nasze ptaki miały dziś rano wyścig na 150 mil i między 13 gołębnikami a 400 ptakami zajęliśmy pierwsze 3 miejsca. Więc jestem niesamowicie podekscytowany. Chwyć łuk, celuj, kliknij. Nie!!!!! Cóż, teraz jest 1 1/2 cala w prawo. Skrzynka spustowa nadal się zwalnia, ale lekko łapie psy lub haki. Przyjrzałem się jej bardzo dokładnie. Wizualnie wygląda normalnie. Poza lekkim haczeniem i strzelaniem w prawo działa normalnie. Cięciwa wygląda w porządku, tak jak wcześniej. Nie mogę uwierzyć, że to zrobiłem.

#2 ·
Strzelałem dziś kilka razy z mojej kuszy. Praktycznie w sam środek tarczy. Byli wnuki i moja wnuczka w wieku 6 lat lubi uwagę. Postanowiłem lepiej poczekać i pozwolić jej się trochę pobawić. W końcu poszła do domu. Chwyciłem kuszę, wystrzeliłem kilka razy i byłem z niej bardzo zadowolony. Naciągnąłem łuk, potem mój telefon zaczął eksplodować. To mój najstarszy syn mówi mi: „Wygraliśmy!!!”. Nasze gołębie miały dziś rano wyścig na 150 mil i między 13 gołębnikami a 400 ptakami zajęliśmy pierwsze 3 miejsca. Więc jestem niesamowicie podekscytowany. Chwyciłem łuk, wycelowałem, kliknąłem. Nie!!!!! Cóż, teraz jest 1 1/2 cala w prawo. Mechanizm spustowy nadal się zwalnia, ale lekko zaczepia o psy lub haki. Przyjrzałem się temu bardzo dokładnie. Wizualnie wygląda normalnie. Poza lekkim zaczepianiem i strzelaniem w prawo działa normalnie. Cięciwa wygląda dobrze, tak jak wcześniej. Nie mogę uwierzyć, że to zrobiłem.
Pociągnięcie za spust bez załadowanej strzały nie powinno było pozwolić na jej wystrzelenie.

#8 ·
Jeśli dobrze rozumiem, łuk strzela teraz 1 1/2" w prawo po tym, jak ADF złapał cięciwę. Dlaczego? Co się przesunęło? POI nie powinno się zmienić.

Miałem właśnie awarię nocka w Mission 400, która przecięła cięciwę i wystrzeliła na sucho. Zamówiłem nową cięciwę, założyłem ją i POI nie zmieniło się na 50 jardów. Zapomniałem załadować strzałę w Excaliburs, wstydzę się powiedzieć, ile razy, i nigdy nie doświadczyłem zmiany POI.

Chciałbym to sprawdzić, może cięciwa się po prostu rozciągnęła i jest rozstrojona. Ale nie zrozumiałem, że cięciwa łapie pazury spustu podczas strzału?

#11 ·
Dzisiaj kilka razy strzelałem z mojej kuszy. Prawie idealnie w środek tarczy. Byli wnuki i moja wnuczka w wieku 6 lat lubi uwagę. Postanowiłem poczekać i pozwolić jej się trochę pobawić. W końcu poszła do domu. Chwyciłem kuszę, kilka razy wystrzeliłem i byłem z niej bardzo zadowolony. Naciągnąłem łuk, a potem mój telefon zaczął eksplodować. To mój najstarszy syn mówi mi „wygrałem!!!”. Nasze gołębie miały dziś rano wyścig na 150 mil i między 13 gołębnikami a 400 gołębiami zajęliśmy pierwsze 3 miejsca. Więc jestem niesamowicie podekscytowany. Chwyciłem łuk, wycelowałem, kliknąłem. Nie!!!!! Cóż, teraz jest 1 1/2 cala w prawo. Mechanizm spustowy nadal się zwalnia, ale lekko łapie psy lub haki. Przyjrzałem się temu bardzo dokładnie. Wizualnie wygląda normalnie. Poza lekkim zacinaniem się i strzelaniem w prawo działa normalnie. Cięciwa wygląda dobrze, tak jak poprzednio. Nie mogę uwierzyć, że to zrobiłem.
Gratulacje z powodu gołębi - przykro mi z powodu kuszy. Centrum serwisowe TenPoint byłoby następnym krokiem, aby sprawdzić, czy coś się nie wygięło...

#13 ·
Jeśli dobrze rozumiem, łuk strzela teraz o 1 1/2 cala w prawo po tym, jak ADF złapał cięciwę. Dlaczego? Co się przesunęło? Punkt trafienia nie powinien się zmienić.

Miałem właśnie awarię nocka w Mission 400, która przecięła cięciwę i wystrzeliła na sucho. Zamówiłem nową cięciwę, założyłem ją i punkt trafienia nie zmienił się na 50 jardów. Zapomniałem załadować strzałę, używając Excaliburs, wstydzę się powiedzieć, ile razy, i nigdy nie doświadczyłem zmiany punktu trafienia.

Chciałbym to sprawdzić, może cięciwa się rozciągnęła i jest rozstrojona. Ale nie zrozumiałem, że cięciwa łapie pazury spustu podczas strzału?
Nie sądzę, żeby cięciwa łapała pazury spustu podczas strzału. Strzelałem dziś rano i było znacznie bliżej niż po tym, jak się zdarzyło. Mogło być tak, że byłem tak zdenerwowany sobą. Jeśli chodzi o zaczepienie pudełka spustowego na cięciwie, to jest w porządku. Strzelanie nie czuje się/brzmi inaczej niż wcześniej. Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że podczas zwalniania pudełka spustowego, aby przesunąć je w dół po szynie, te psy/haki lekko łapią piny. Dołączę zdjęcie pokazujące zwalnianie pudełka spustowego. Widać, jak blisko te haki są do pinów.
Jeśli dobrze rozumiem, łuk strzela teraz o 1 1/2 cala w prawo po tym, jak ADF złapał cięciwę. Dlaczego? Co się przesunęło? Punkt trafienia nie powinien się zmienić.

Miałem właśnie awarię nocka w Mission 400, która przecięła cięciwę i wystrzeliła na sucho. Zamówiłem nową cięciwę, założyłem ją i punkt trafienia nie zmienił się na 50 jardów. Zapomniałem załadować strzałę, używając Excaliburs, wstydzę się powiedzieć, ile razy, i nigdy nie doświadczyłem zmiany punktu trafienia.

Chciałbym to sprawdzić, może cięciwa się rozciągnęła i jest rozstrojona. Ale nie zrozumiałem, że cięciwa łapie pazury spustu podczas strzału?
Nie, nie sądzę, żeby łapała podczas strzału. Aby zwolnić pudełko spustowe, naciskasz haki w dół, aby pudełko spustowe mogło się zsunąć, aby zaczepić cięciwę. Te haki lekko łapią piny. Dołączę zdjęcie pokazujące.
Image

#19 ·
Nie sądzę, żeby cięciwa łapała pazury spustu, kiedy strzelam. Strzelałem dziś rano i było znacznie bliżej niż po tym, jak się zdarzyło. Mogło być tak, że byłem na siebie tak zły. Jeśli chodzi o zaczepienie pudełka spustowego na cięciwie, jest w porządku. Strzelanie nie różni się w odczuciach/dźwiękach od poprzedniego. Jedyną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że podczas zwalniania pudełka spustowego, aby przesunąć je w dół po szynie, te psy/haki lekko zahaczają o kołki. Dołączę zdjęcie pokazujące zwalnianie pudełka spustowego. Możesz zobaczyć, jak blisko te haki są kołków.

Nie, nie sądzę, żeby łapało podczas strzelania. Aby zwolnić pudełko spustowe, naciskasz haki w dół, aby pudełko spustowe mogło zsunąć się w dół, aby zaczepić cięciwę. Te haki lekko zahaczają o kołki. Dołączę zdjęcie pokazujące to. View attachment 349281
Oznacza to, że wygięło kołki, na których łapią haki. Zwykle oznacza to, że nastąpił suchy strzał i zadziałało. Tak właśnie powinno działać. Jest o wiele lepiej niż rozwalenie łuku. Prosta naprawa. Zapytaj mnie, skąd wiem. Byłem tam i zrobiłem to.

#15 ·
Widać, że końcówki haków są trochę zużyte, ale z tej kuszy wystrzelono tysiące razy od 2020 roku.
Sworzeń, który trzyma zatrzask, na który naciskasz palcem, jest wygięty. Zrobiłem dokładnie to samo z moim 505, zazwyczaj muszą wymienić sam sworzeń w zatrzaskach. Dlatego nie zwalnia, aby zwolnić skrzynkę spustową i zsunąć ją po szynie.

#24 ·
Chociaż jestem wdzięczny, że nic gorszego się nie stało, rozumiem skargi na ten temat. Bez załadowanej strzały cięciwa nie powinna się poruszać po naciśnięciu spustu. Ale to moja wina. Biorę pełną odpowiedzialność i wcale nie jestem zły na tenpoint. Poza wygiętym sworzniem łuk jest w porządku.