Crossbow Nation banner

Kalkulatory balistyczne

18K views 20 replies 8 participants last post by  wildcatter  
#1 ·
Co... jest dobrego do łucznictwa. Program, który pozwala na wprowadzanie różnych "zer" i który graficznie przedstawia trajektorię i opad strzały do około 100 jardów. Miałem kiedyś w miarę dobry program Hawke optics na starym komputerze, ale najwyraźniej nie wspierają już tej korzyści dla klienta.

Chciałbym uzyskać jakieś obliczone dane orientacyjne, aby kiedy pójdę na strzelnicę, mieć pojęcie, czego się spodziewać. Następnie mogę zweryfikować i nanieść na wykres balistykę dla Burky Velocity. Nie będę rzucał strzałami wszędzie (& pod) ... lol

#2 · (Edited)
Tabela balistyczna Hawke BRC2 dobrze u mnie działa. Daj mi znać, jaka jest twoja prędkość i odległość od środka krzyża celowniczego (30 jardów) oraz czy twoje pierścienie są niskie, średnie czy wysokie? Zrobię zdjęcie tabeli i zamieszczę je dla ciebie.

Oto jak wygląda mój Deathstalker przy 366 fps z zerem środkowego krzyża celowniczego na 40 jardów dla lunety Crossfire II. Ta luneta ma 1/2 MOA na klik wieżyczki, więc działa naprawdę dobrze. Mój XBR ma 1 MOA na klik, więc muszę podzielić prawą kolumnę na pół.

• Like
Reactions: SteveA
#3 ·
Uznałem programy Hawke za przydatne. Jak wspomniał TP, BRC2 jest jednym z nich, ale nazwa została zmieniona na X-Act. Mają również Chairgun Pro, który jest przeznaczony dla grupy wiatrówek, ale dobrze sprawdza się również w łucznictwie.

Skontaktowałem się z Hawke w sprawie braku oprogramowania na ich stronie internetowej. Powiedziano mi, że nie rozwijają już i nie obsługują oprogramowania, ale nadal jest ono dostępne do pobrania i użytkowania. (Myślę, że nadal można uzyskać linki za pośrednictwem sekcji FAQ).

Zobaczę, czy uda mi się znaleźć e-mail z linkami, które otrzymałem i zamieścić je tutaj.

#5 ·
#6 ·
#8 ·
Używam ShootersCalculator.com od kilku lat. Podoba mi się ze względu na wszystkie opcje i wyjście tabelaryczne. Próbowałem innych, ale ten mi odpowiada.

• Like
Reactions: MCINIL
#9 ·
  • Like
Reactions: Spot-on-arrow
#10 ·
Mam X-ACT na swoim iPhonie, ale mój ma tylko ogromne luki w fps, a do tego wydaje się być zorientowany na konkretne siatki Hawke.

Uważam, że ich BRC2 jest o wiele łatwiejszy w użyciu. Może coś przeoczyłem w aplikacji X-ACT.

#11 ·
Może CBN powinien załadować najnowszy BC na stronie głównej! Byłoby to bardzo pomocne dla członków....PODPOWIEDŹ PODPOWIEDŹ.

• Like
Reactions: Speedfreak
#12 ·
Próbowałem kalkulatora Hawke'a i nie przypadł mi do gustu. Kalkulatory Strzelca pozwalają mi dostosować dane wejściowe dla każdej używanej broni. Następnie mogę je zapisywać i przywoływać według potrzeb.
Kiedy otrzymuję tabelę wyników, tak jak pokazano na moim przykładzie, robię zdjęcie i przechowuję je w telefonie w celu szybkiego odniesienia.
Zgrabnie!

#13 ·
Oto e-mail, który otrzymałem, z linkami:

"Dziękujemy za zainteresowanie naszymi kalkulatorami balistycznymi. Pod koniec 2018 roku zakończyliśmy wsparcie dla naszego oprogramowania Chairgun i X-Act. Te aplikacje na komputery stacjonarne i smartfony nie będą już aktualizowane ani obsługiwane przez Hawke. Mogą nadal działać przez jakiś czas, ale w miarę aktualizacji systemów operacyjnych nie możemy tego zagwarantować.

Dlaczego to zrobiliśmy?

Byliśmy pionierami oprogramowania balistycznego ponad dziesięć lat temu i byliśmy pierwszą marką optyczną, która opracowała własne aplikacje balistyczne, które udostępniliśmy bezpłatnie. Oryginalne oprogramowanie Chairgun (które nabyliśmy) było nawet wcześniejsze. Od tego czasu nastąpił ogromny rozwój w dwóch kluczowych obszarach:
  • Po pierwsze, nasze siatki celownicze stały się oczywiste i łatwiejsze w użyciu z naturalnymi punktami celowania.
  • Po drugie, platformy oprogramowania stały się coraz bardziej złożone i trudne do obsługi.
Podjęliśmy strategiczną decyzję, aby pozostawić oprogramowanie balistyczne dużej społeczności programistów, abyśmy mogli skoncentrować się na tym, co robimy najlepiej: tworzeniu wspaniałej optyki.

Co możesz teraz zrobić?

Na rynku istnieje duża i wciąż rosnąca liczba aplikacji, które naszym zdaniem świetnie pomagają strzelcowi w celowaniu i balistyce. Zalecamy ich sprawdzenie. Naszym ulubionym w tej chwili jest Strelok Pro, ale dostępne są również inne.

Jeśli nadal chcesz korzystać z naszych programów do siatek celowniczych, możesz pobrać starsze wersje z tych linków:

Hawke X-Act

Mac OS - https://www.hawkeoptics.com/downloads/X-ACT_MAC.zip
Windows PC - https://www.hawkeoptics.com/downloads/X-ACT_PC.zip
Apple Iphone - ‎X-ACT
Android - X-ACT - Apps on Google Play

Chair Gun Pro

Mac OS - https://www.hawkeoptics.com/downloads/ChairGun-MAC.zip
Windows PC - https://www.hawkeoptics.com/downloads/ChairGun-PC.zip
Apple Iphone - ‎ChairGun
Android - Hawke ChairGun - Apps on Google Play

Daj nam znać, jeśli masz dodatkowe pytania i życzymy miłego dnia."

#14 ·
Używałem… Strelok Pro do strzelania na 900 jardów kilka lat temu. Myślę, że wciąż jest na moim Samsungu S8. ;)

#15 ·
X-ACT jest przeznaczony do konkretnych siatek celowniczych - nie będzie działać z Crossfire II, ale XB30 Compact byłby blisko.

Mój MacBook nie chciał tego pobrać, ponieważ moje zabezpieczenia są zbyt wysokie, mam to na iPhonie, ale jest mi to do niczego niepotrzebne.

Ale i tak lubię ich BRC2.

#16 ·
Na telefonie X-act ssie, ale z dużą ilością zmian stron i naciskaniem przycisków mogę znaleźć to, czego chcę, ale z laptopem lub tabletem z Chrome jest super szczegółowy. Od 1-jardowych ustawień wstępnych dla łucznictwa i broni bocznego zapłonu po karabin i daleki zasięg.

Hawke X-act pozwala dokładnie ustawić konfigurację! Do 1/10 cala od linii środkowej optyki nad szyną strzały, do prędkości, odległości, na której zerujesz i daje wszystko od trajektorii, czasu lotu, odchylenia wiatru od dowolnego ustawienia wstępnego, które wybierzesz dla odległości i jak powiedziałem, w krokach co 1 jard, 2,5,10, cokolwiek zdecydujesz.

Możesz mieć wykres lub tabelę, a nawet wydrukować siatkę celowniczą i ustawienia, aby przykleić je do kolby, jak wspominałeś w przeszłości. Prawdopodobnie będziesz mógł nawet używać tych starych siatek celowniczych i zobaczyć, jak zmieniają się przy różnych mocach, które wybierzesz. To najbardziej szczegółowy program, jaki znalazłem. Znasz swój BC, wprowadź go lub ich wstępnie ustawione BC, łuk, karabin, broń bocznego zapłonu, wiatrówka itp.

Oto link

#17 ·
#18 ·
Nie potrzebuję żadnych szczegółów siatki celowniczej na moim XB30 Compact. Jest ustawiony na 400 fps i 4,5x. Mogę trafić w środek tarczy na każdym znaku 10 jardów. Ostatnio dobrze przetestowałem na znacznikach 5 jardów, po prostu upuszczając worek, a następnie mierząc odległość i strzelając do niego jak 66 jardów.

#19 ·
Jak już mówiłem, Tim, nie mam pojęcia o używaniu telefonów, moim zdaniem to do bani na telefonie, ale to samo dotyczy mnie, jak widziałeś, moje posty dramatycznie cierpią, gdy próbuję pisać za pomocą telefonu!

Ale myślę, że wymagałoby to takiego samego wkładu od użytkownika, aby uzyskać dokładne informacje, a po wprowadzeniu wszystkich małych szczegółów powinno być tak dokładne, jak na komputerze domowym lub wersji Microsoftu, cokolwiek. Nienawidzę cyber-chit, kiedy cokolwiek się zmienia. Jestem pewien, że ludzie mogą robić wszystko na Androidzie, co ja robię na moich Dellach, ale nie inwestuję czasu ani wysiłku, aby używać TELEFONU do komputera???? Stara Szkoła, na całej linii, yyy no cóż, tak bardzo, jak to możliwe we współczesnym świecie,,,, :(